Inloggen
Kennisbank » Welke laadregelaar heb ik nodig

Wat doet een laadregelaar?

Een laadregelaar 'regelt' de stroom naar de accu die vanuit het zonnepaneel komt. In tegenstelling wat veel mensen denken kan een zonnepaneel dus niet direct op de accu worden aangesloten. Een accu dient op de juiste manier te worden opgeladen: met de juiste laadspanning. Die laadspanning is verschillend per accutype (AGM, Gel, Lithium). De laadregelaar zorgt ervoor dat elk type accu op de juiste manier kan worden opgeladen. Tevens biedt de laadregelaar bescherming tegen onder- of overlading. Als de accuspanning bijvoorbeeld te laag wordt, schakelt de laadregelaar uit waardoor de levensduur van de accu aanzienlijk verlengt wordt (aangezien een te lage spanning het aantal laadcycli doet afnemen). Ook zorgt de laadregelaar er voor dat de accu in verschillende stadia wordt opgeladen; te noemen: bulk, absorptie en float (druppelladen).

12V of 24V systeemspanning?

De meeste laadregelaars kunnen op zowel een 12V als een 24V systeem worden aangesloten. Ook zijn er enkele laadregelaars die gebruikt kunnen worden op systemen met een hogere spanning (36V en 48V). Het is van belang dat het aangesloten zonnepaneel (of zonnepanelen) een spanning dient te genereren die hoger is dan de systeemspanning (accuspanning). Zo kan een zonnepaneel met een output van 18V dus wel een 12V accubank opladen, maar geen 24V! Dit komt omdat laadregelaars zo gemaakt zijn dat ze de spanning naar beneden kunnen omvormen. Dit type laadregelaar noemen we een step-down laadregelaar of een buck laadregelaar.  Wanneer de uitgangsspanning van het zonnepaneel lager is dan de accuspanning zijn er twee mogelijkheden:

1. Schakel meerdere zonnepanelen in serie tot een uitgangsspanning groter dan de systeemspanning (accuspanning)
  2. Gebruik een ander step-up laadregelaar (of boost laadregelaar) - die de spanning van het zonnepaneel kan omvormen naar een geschikte laadspanning

PWM of MPPT?

Een PMW laadregelaar zorgt ervoor dat de spanning van het zonnepaneel naar beneden wordt bijgesteld naar een geschikte laadspanning voor de accu. De invoerspanning van een PWM laadregelaar is dan nagenoeg gelijk aan de spanning van de accu die is aangesloten (plus het spanningsverlies in kabels en laadregelaar).

Een MPPT laadregelaar is meer geavanceerd dan een PWM laadregelaar. De regelaar past zijn invoerspanning aan om zoveel mogelijk vermogen van het zonnepaneel op te nemen. MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Een MPPT laadregelaar probeert zoveel mogelijk vermogen te krijgen op het Maximum Power Point van het zonnepaneel.

Een MPPT laadregelaar zal vrijwel altijd meer rendement kunnen leveren dan een PWM laadregelaar. Het verschil tussen MPPT en PWM laadregelaars wordt groter naar mate het spanningsverschil tussen zonnepaneel en accu groter wordt. Bij grote zonnepanelen en bij in serie-geschakelde zonnepanelen is het daarom verstandig om voor een MPPT laadregelaar te kiezen. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) is het de afweging of de meerprijs van de MPPT regelaar het waard is ten opzichte van de extra hoeveelheid gegenereerde vermogen uit het zonnepaneel.

Bezoek Zonnepanelen op de Boot voor een uitgebreide uitleg tussen MPPT en PWM

Uitleesmogelijkheden met (extern) display of Bluetooth

Het voordeel van het kunnen uitlezen van de laadregelaar is dat u kunt zien wanneer iets niet naar behoren werkt. Ook vinden veel mensen het prettig om de waarden van het zonnepaneel en de accu op een display of app af te kunnen lezen. De merken Victron, EPSolar en Western maken gebruik van hun eigen (gratis) app welke is te downloaden in de Google Playstore of Apple Appstore (zie links op deze pagina). De app werkt alleen op de modellen waar een Bluetooth dongle op is aan te sluiten (of een Bluetooth dongle is ingebouwd). De Bluetooth modellen zijn vooral handig wanneer de laadregelaar op een onhandige plek hangt en wanneer u in het bezit bent van een smartphone of tablet.

Andere laadregelaars zijn voorzien van een ingebouwd weergave paneel (display) en sommigen hebben de mogelijkheid om een extern display aan te sluiten. De schermen bieden meestal voldoende informatie om de status van de accu of zonnepanelen op af te lezen. Een extern scherm is handig wanneer de laadregelaar op een plek hangt die moeilijk bereikbaar is.

Welke laadregelaar heb ik nodig voor mijn zonnepaneel?

Zoals hierboven bemoemd zijn er laadregelaars in vele verschillende soorten en maten. Maar welke laadregelaar is nou geschikt voor welk zonnepaneel? In onderstaand overzicht staan onze laadregelaars onder elkaar. Bekijk de specificaties van uw zonnepaneel om te zien welke laadregelaar past op uw zonnepaneel. Stel; uw zonnepaneel heeft de volgende specificaties:

• Maximaal vermogen (Pmax): 115W
  • Maximaal voltage (Vmax): 19,8V
  • Maximale stroom (Imax): 5,83A

Laadregelaars die daar goed bij passen:

• EPSolar VS2024AU (PWM)
  • EPSolar XTRA1210N (MPPT)
  • Victron BlueSolar 75/10 (MPPT)
  • Victron SmartSolar 75/10 (MPPT)
  • Schaudt LRM-1218 (MPPT)
  • Western WRM-15 (MPPT)
  • Western WMarine 10(MPPT)

Welke laadregelaar uw voorkeur heeft hangt af van uw wensen. Door middel van wat vragen kunnen we filteren welke laadregelaar het meest geschikt is.

Wilt u het hoogst mogelijke vermogen uit uw zonnepaneel halen? Kies dan voor een MPPT laadregelaar. Lees onze pagina over de verschillen tussen PWM en MPPT.

Ja | Nee

De meest voordelige oplossing is om te kiezen voor de EPSolar VS2024AU. Dit is een zeer degelijke laadregelaar met ingebouwd display en USB poort om bijvoorbeeld uw telefoon direct op te laden.
Wilt u de mogelijkheid hebben om op een display af te lezen hoeveel vermogen de zonnepanelen leveren en/of wat de accuspanning is?

Ja | Nee

Wilt u de mogelijkheid hebben om via een app op uw smartphone of tablet af te lezen hoeveel vermogen de zonnepanelen leveren en/of wat de accuspanning is?

Ja | Nee

Victron BlueSolar 75/10 of Schaudt LRM1218
Victron SmartSolar 75/10 of EPSolar XTRA1210N met bluetooth dongle
Wilt u dit display ophangen op een andere plek zodat deze beter zichtbaar is?

Ja | Nee

EPSolar XTRA1210N of Western WRM-15
Victron BlueSolar met extern display of EPSolar XTRA1210N met extern display of Schaudt LRM-1218 met extern display

N.B. De WMarine10 heb ik achterwege gelaten omdat deze laadregelaar de mogelijkheid heeft om de spanning van het zonnepaneel omhoog en omlaag te brengen. Dit is een bijzondere techniek, maar overbodig voor het hierboven beschreven zonnepaneel. Deze laadregelaar zou mooi zijn in een situatie waar het zonnepaneel constant tussen de 10V-15V schommelt.

Hieronder een overzicht van onze laadregelaars met bijbehorende specificaties:

Laadregelaar PWM of MPPT Step-up / Step-down Max. stroom Max. PV spanning Max. PV vermogen (12V) Display Bluetooth mogelijkheid USB oplaadpoort
EPSolar LS0512EU/LS1012EU PWM Step-down 5A/10A 30V 80W/100W Nee Nee Ja
EPSolar VS1024AU/VS2024AU PWM Step-down 10A/20A 50V 100W/200W Ingebouwd Nee Ja
EPSolar XTRA-N Series MPPT Step-down 10A-40A 100V 130W-520W Ingebouwd / Extern Dongle Nee
Victron BlueSolar MPPT Step-down 10A-100A 75V-250V 135W-1450W Extern Nee Nee
Victron SmartSolar MPPT Step-down 10A-100A 75V-250V 135W-1450W Extern Ingebouwd Nee
Schaudt LRM1218 MPPT Step-down 20A 32V 275W Extern Nee Nee
Western WRM-15/WRM-20 MPPT Step-down 15A/20A 100V 225W/310W Ingebouwd Nee Nee
Western WMarine10 MPPT Step-up & Step-down 15A 40V 120W Ingebouwd Nee Nee

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice.